Od wszystkiego, co mamy w naszych ciałach do tego, co działa jako naturalny substancje prebiotykowe, nasze życie składa się z wielu różnych elementów. Jeden z nich jest laktoferyna, peptyd białkowy o wielokierunkowym działaniu, który pojawił się po raz pierwszy w mleku, ale obecnie może być syntetycznie produkowany, aby skutecznie wpływać na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Co tak naprawdę robi laktoferyna?
Laktoferyna to peptyd białkowy znajdujący się w mleku kobiecym i mleku kozim. Taka substancja działa jako naturalny prebiotyk poprzez posiadanie wielu funkcji, w tym przeciwdrobnoustrojowe, immunostymulacyjne i regulacyjne. Gdy laktoferyna trafia do jelit, działa ona poprzez hamowanie drobnoustrojom chorobotwórczym poprzez aktywację hydrofobowych środków aktywnych. Ponadto laktoferyna ma wpływ na system odpornościowy poprzez identyfikację patogenów i stymulację odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Ponadto laktoferyna może również łagodzić objawy alergii, ponieważ ma silne działanie antystatyczne i ma potencjał w celu regulacji gospodarki żelaza. Jest również doskonałym przeciwutleniaczem i może pomagać organizmowi radzić sobie z toksynami i zmniejszać stany zapalne. Gdy jest ona stosowana jako suplement diety, pomaga chronić przed infekcjami przeziębieniem i grypą oraz usuwa alergeny z organizmu.
Uważa się, że laktoferyna ma szeroki zakres zdrowotnych skutków dla społeczeństwa. Może to być szeroko stosowane u pacjentów ze średnio ciężkimi chorobami górnych dróg oddechowych modulować odpowiednie funkcje oddechowe, a także u pacjentów z alergiami lub problemami trawiennymi. Dodatkowo wykazano również dobre skutki lecznicze po podaniu doustnym lub iniekcyjnym u pacjentów po transplantaciji narządów.
Jednym ze sprawdzonych lekarstw na szeroki zakres chorób jest laktoferyna – peptyd białkowy o wielokierunkowym działaniu, który warto rozważyć podczas planowania codziennych nawyków dietetycznych. Wraz z trzymaniem się przy opiece medycznej i stylach życia prowadzi program odporności i dobrego samopoczucia możesz upewnić się, że twoje ciało jest gotowe na walkę z patogenami i utrzymaniu gospodarki żelaza – naturalnie!
Ostatnio przybliżono informacje na temat laktoferyny – białka występującego w mleku i uznawanego za substancję o wielokierunkowym działaniu. Jest ono naturalnym składnikiem białka mleka, a jego badania pozwalają na lepsze poznanie jego funkcji.
Laktoferyna okazała się mieć szeroki zakres działań – wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, a także wspiera działania układu odpornościowego organizmu. Zaobserwowano dodatkowo, że może ona również modulować gospodarkę żelaza i sposób jego wykorzystania przez organizm.
Wiodącym zadaniem laktoferyny jest ochrona przed infekcjami – wchodzi w interakcje z bakteriami i ich toksynami oraz innymi dopuszczalnymi drobnoustrojami, chroniąc organizm przed ich atakiem. Prowadzone badania potwierdziły, że laktoferyna skutecznie zabija szereg patogenów – takich jak paciorkowce, E.coli, Salmonella czy Klebsiella pneumonie.
Kolejnym zauważonym działaniem laktoferyny jest regulacja gospodarki żelaza. Białko to hamuje enzymy przyczyniające się do absorpcji żelaza oraz nadmiaru tego składnika, pomagając utrzymać jego optymalny poziom we krwi i chronić organizm przed jej niedoborami.
Co więcej, laktoferyna stymuluje aktywność układu odpornościowego organizmu stymulując produkcję i uwalnianie reaktywnych rodników tlenowych; pomaga też naprawać uszkodzone komórki odrywane od podstawowych patogenów, np. gronkowca czy septycznego szoku bakteryjnego (SSB). Poza tym wykazuje też działania proprzenotoksyczne – pomaga usuwać toksyny ze strony bakterii i usprawnia oczyszczanie organizmu z niedoborów substancji toksycznych pochodzenia naturalnego.
Wnioski naukowe dowiodły zatem duże znaczenie laktoferyny w walce z patogenami i regulacji gospodarki żelaza, a także obecności jej pozytywnego oddziaływania na funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka. Jej suplementacja powinna być postrzegana jako istotna część strategii prewencyjnych mających na celu poprawienie ogólnego stanu zdrowia oraz utrzymaniu jednoczesnie odporności na infekcje i choroby.